Senaste inläggen

Av Maria - 19 december 2008 08:33

Såhär i juletider minns jag alla sköna underbara Luciashower med laget... börjar kännas som gamla minnen, men allt mer underbara med tiden.


Jag är så grymt stolt över den tiden och över att ha varit en del i laget, så med jämna mellanrum dyker det upp lite gamla bilder här på bloggen...

Av Maria - 18 december 2008 20:57

Trots SJs ständiga försök att sätta käppar i hjulet så tog mig till Zinken och Linnéa-löparna i tid. Vi tog oss runt i blåsigt söder i tröskelfart, vilket för min del innebar 4,46-tempo. Det var ett skönt pass, jobbigt men på ett skönt sätt. Sprang och funderade på en del mer eller mindre meningslösa saker, tankarna fick rätt fritt spelrum ikväll...


Började med att tänka att det är ett gäng med väldigt sköna människor jag hittat att springa med. Så började jag fundera över vilka egenskaper som gör en människa "skön", om jag max får välja tre. Kom fram till följande:

- Ödmjuk

- Vara sig själv

- Humor


Fortsatte så, tre viktigaste saker i ett förhållande:

- Respekt

- Tillit

- Kärlek


Viktiga saker i en vänskapsrelation:

- Förståelse

- Otvungenhet

- Givande


Tre saker som gör en människa attraktiv:

- Utstrålning

- God självkänsla

- Bra på det man gör


Efter det tänkte jag att all Lidl´s reklam utstrålar misär


Sen tänkte jag på träning. Om man är tveksam på om man ska köra hårt från början med risk att krokna eller om man ska gå ut lugnt och sen öka... Tänkte att om man drar ihop 10 pass där man velar i frågan, skulle man köra hårt på alla och krokna på 2 så har man ända fått 8 bra pass. Skulle man mesa på alla så har man inte kört max någon gång... ok, såhär efteråt kan jag se en massa brister i tankegången, men där och då kändes det helt rätt att öka farten.


Sen täkte jag att en mycket fjuttig båt längs Söder Mälarstrand skulle se mycket imponerande ut i Burtjärn


Sen tänkte jag att om jag min vana trogen, trots vinden, spottar åt vänster så kommer jag få loskan i ansiktet. Sen gjorde jag det och fick loskan i ansiktet. Även här kan jag se vissa brister i beslutet, men så blir det ibland.


Sen funderade jag om det var dåligt för min löpning tt jag tänkte på så mycket annat och så fokuserade jag på andningen ett tag.


Sen fick jag en vindpust i ryggen, kände mig stark och tänkte att såhär vill jag känna mig när jag springer uppför Avenyn i Göteborg i maj.


Sen tänkte jag: Är jag inte framme snart?


Sen funderade jag på vad jag skulle äta till middag. Och till frukost i morgon. och till lunch... och vart vi ska fika i morgon efter jobbet....


Sen såg jag målet, ökade farten, och konstaterade nöjd att jag avverkat det tredje tempopasset den veckan!

Av Maria - 17 december 2008 21:58

Ibland känns det enkelt. Flow pratar man om. Det behöver inte vara något jättespeciellt, bara att saker år lite bättre än vanligt. Fick just igen första hemtentan i idrottsmedicinen, var lite orolig över att det skulle vara en del att fixa till över julhelgen. Men alla timmar på tåget mellan E-tuns och Sthlm måste ha varit bra, för jag fick väl godkänt på alla patientfall! Så skönt.


Sprang med Linnéa igår igen, långa intervaller över Årstabron. Och med långa intervaller menar jag låååånga intervaller. 5 x 2000m, 1 min vila mellan varje. Kände mig osäker på vilket tempo sådana ska köras i, men snittade på 4:38 och det kändes lagom. Himla fint ställe att springa intervaller på var det, upplyst gångväg på bron över Årstaviken, svagt sluttande uppför första halvan, vändning på andra sidan och så fick man lite nedförslut mot slutet. Fick grym draghjälp, det är flera duktiga tjejer  i klubben. Idag vilar jag men i morgon är det dags igen, tror det var tröskelpass då... kan bli riktigt jobbigt. 


Nästa veckan byts löparpjukken ut mot skidpjäxorna, tanken är att skrapa ihop så många km som möjligt inför Vasaloppet!

Av Maria - 15 december 2008 20:31

Vaknade med tistlar i halsen och kvällens planerade löpning hem från Flemingsberg kändes avlägsen... men ju längre dagen gick desto mindre bråkade halsen. Att det rann snor som syndafloden bekymrade mig mindre, lite träning brukar bara rensa rören. Så efter avklarad arbetsdag (och ett kortare pass på gymmet) hoppade jag av tåget i Flempan och drog iväg. Det gick lätt redan från början, det var kul att springa. Hade lilla löparryggsäcken idag så det var inte så mycket att bära på heller. Benen rullade på av sig själva, kände mig som värsta Mustafa på EM i nedförsbackarna. Saker som normalt är det som gör ett löppass jobbigt blir sådana här gånger riktiga glädjefaktorer. En trappa tex, tar 4 steg i taget och ler som ett barn på julafton över konststycket. En backe blir en chans att klämma i lite extra, och den lilla mjölksyra som samlas forsar snart ut med blodet igen likt snoret ur näsan tidigare idag.


Men... ändå lite oroande, att när jag tycker jag springer som en gasell ligger jag ändå på 4,40 (ca) min/km... sträckan är drygt 6km och visst, farten är hyfsad, men inte bättre än att jag ganska enkelt ska fixa det. Men det bekräftar bara vad jag redan konstaterat, jag är inte i mitt livs form..

Av Maria - 14 december 2008 15:29

Igår hade vi vänner här på julmiddag, och efter god mat och en omgång Rappakalja blev det utgång på Söder. Hmm, var ju kanske inte så bra sätt att kurera... nåja, förkylningen känns ändå bättre nu och springkläderna följer med till jobbet i morgon. Blir förhoppningsvis en springtur hem från Flemingsberg.


Sitter och kikar runt på gamla inlägg här på bloggen, och inser att jag ligger mer efter än jag trodde med träningen om jag jämför med förra året... nu är det nya takter som gäller, slut på meseriet.


Efter en dag framför TVn med skidskytte, längdåkning och terränglöpning är jag riktigt sugen smärtsam träning.Av Maria - 13 december 2008 08:50

Luciamorgon. Göten kokar på spisen. Hemma skottar mor och far snö tills dom kroknar samtidigt som det fylls på med nya vita flingor från ovan. Här har det regnat dagligen  en vecka. Jag vet vad jag föredrar...


Känns som läge att summera hösten vad gäller träningsbiten!

Träningsmängd (minuter):

V 42 - 40

V 43 – 30

V 44 – 110

V 45 - 134

V 46 - 202

V 47 - 215

V 48 - 129

V 49 - 264

V 50 - 141


Känns som om hösten sprang iväg för långt innan träningen kom igång efter hälsenan... sen några bra veckor från v.46-49, kom igång med kvalitétspass och långpass rätt hyfsat. Men nu sista veckan har magen bråkat en del och igår vaknade jag med halsont och snuva. Segt som

f-n...


Målsättningar -09:

25 april Skövde Marathon, 3h 59min

16 maj Göteborgsvarvet, 1h 37min

Juni Indalsledenloppet, Läckerhäckarna rules, oavsett placering!

8 augusti Vertex Fjällmarathon, ingen tidsmålsättning...

14-15 augusti BAMM???

12 september Stockholm halvmarathon, 1h 36min (om jag överlevt fjäll-veckorna)

26 september Lidingöloppet, 2h 45min (3e gången gillt...)


Så, hur ser planen ut? Nu ska jag äta så mycket apelsiner och vitlök som en människa överhuvudtagat kan konsumera, dricka te litervis och ligga under täcket och se på längdskidor. Räknar med att vara frisk till på tisdag. I planen ingår nämligen träningen med Linnéa tisdagar och torsdagar, ett skönt gäng duktiga löpare som jag tror jag kommer ha jättemycket hjälp av. Kruxet är bara att tåget får inte var en sekund sent från e-tuna för då missar jag pendeln i Flemingsberg och därmed träningen med ett par minuter... återstår att se hur det går. Förutom de passen blir det jogging med F&S på måndagar, ett pass som from starten 12 januari kommer att avslutas med ett par vändor uppför Vilstabacken! Också ett långpass på detta... börjar på 2h, ungefär där jag är nu, och sen successivt längre nu under våren. Var fjärde vecka är återhämtningsvecka, då minskas mängden från 4-6h/vecka ner till

2-3h/vecka.


Behövs lite mindre velande och lite mer jäklar anamma om jag ska bli bättre. Har blivit lite bekväm känner jag... och så inser jag nog att det krävs rätt hård träning för att jag ska förbättra mig nu, och det är jag lite skraj för. Förra året var det lätt, då räckte det att börja köra lite intervaller så kom resultaten som ett brev på posten. Men ju bättre man blir desto svårare att plocka minutrar...


Så får det bli.

Av Maria - 10 december 2008 22:04

Vi var alltså hos Åsa och Jocke i helgen, den helg som vi försökt få till under hela hösten blev äntligen av. Trots att SJ såklart gjorde sitt bästa för att sätta käppar i hjulet kom vi tillslut, ca 2h försenade och med taxi (en nota på drygt 2500 till SJ) till Skövde station. Därifrån packade vi in oss i bil bredvid en sovande Leo för färd vidare till Långemossen.


Jag tänker inte skriva så mycket mer om helgen... det var en riktig toppenhelg som innehöll det mesta. Hästar, vänner, god mat och gott julbak, sång och spel och en och annan glöggkopp. Konstigt det där, att man blir så grymt bra på att Singstar efter en Irish Coffee...


En springtur blev det också, jag och Affe drog iväg medan huset fortfarande sov på söndagmorgon.  Hade tänkt en kort tur, men sprang såklart bort mig och var inte tillbaka försen en timme senare. 


Håll tillgodo med lite bilder från helgen! 

Av Maria - 5 december 2008 16:35

Fredag eftermiddag. Ombytt, på väg upp längs backarna i Vilsta. Det är långpass på gång, om 3h (trodde jag då) kommer J med tåget från Sthlm för gemensam frotsatt färd mot Skövde där storebror och svägerska väntar.


Det är mörkt, det ligger snöblandat regn i luften och snön hänger tungt på träden. Plötsligt, slash, en av snökockorna tappar greppet om sin grankvist och landar rakt i nacken på mig. Först blir jag förbannad, kort stubin som jag har, men sen kommer en flashback över mig. 15 år tidigare, lyktornas sken är utbytt mot skoterns röda baklyktor som reflekteras i snön. En liten tjej sitter bakvänd på skotern och håller krampaktigt fast i den gran som ska pryda hemmet denna jul. Pappa kör vant skotern fram längs den slingrande stigen, men kan inte undvika att köra in i de snötyngda kvistarna som hänger ner över stigen. Snön rasar ner innanför kragen på flickan, som inte kan släppa greppet om granen för att sopa bort snön. Flickan blir arg som ett bi, arg på pappa som inte såg upp, arg på granen som hon inte kan släppa och arg på snön som börjat smälta innanför tröjan. Men det går över. Den nu smälta snön värms upp av kroppsvärmen och flickan önskar åter att färden vore längre. Mer tid i mörkret, på skotern, i skogen tillsammans med pappa och storebröder.


Tillbaka till verkigheten. Samma flicka, åter i skogen i mörkret med snö innanför kragen. Ensam, med mina tankar, blir jag lite nostalgisk. I år pappa får du hämta den finaste granen själv. För flickan blev stor så fort och måste jobba dan före dopperdan det här året... fast ett tips är att det i juletid brukar finnas en naken man med tomteluva i skogen som säkert kan hjälpa dig ;-)

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se